askerlik sonrası işe başlama

İş hukuku ile ilgili sorularınızı bu alanda sorabilirsiniz.

askerlik sonrası işe başlama

İleti Ayşegül » 02 Kas 2009, 14:45

askerlik öncesi yasal hakları saklı kalmak kaydıyla görevden ayrılan işçi, askerlik dönüşü eski işyerinde çalışmaya başlıyor
ancak bir süre sonra kıdem tazminatı almasını gerektirmeyen bir nedenle işyerinden tekrar ayrılıyor
bu kişi askerlik öncesi döneme ait kıdem tazminatını alabilir mi?
Ayşegül
Site Yöneticisi

Re: askerlik sonrası işe başlama

İleti Bahadır » 02 Kas 2009, 18:34

Mantıken hayır. Çünkü bu şekilde olunca kişi sanki hiç ayrılmamış gibi oluyor. Yine de bunu yetkili bir ağızdan duymak, yargıtay kararlarını incelemek gerekir diye düşünüyorum.
Yeterli bir cevap olduğunu sanmıyorum ama umarım işinize yarar.
Bahadır
Site Kurucusu

İleti Ayşegül » 03 Kas 2009, 11:40

konuya açıklık getirmesi amacıyla yargıtay kararını ekliyorum ancak başka bir karar bulacak olursanız paylaşımınızı bekliyorum
T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No : 2002/3730
Karar No : 2002/9691
Tarihi : 11.06.2002
İlgili Kanun : 1475/14
ÖZÜ : Muvazzaf askerlik hizmeti nedeni ile kıdem tazminatını almadan ayrılan ve askerlik sonrası aynı isyerindeki çalısması, kıdem tazminatına hak kazanamayacak sekilde sona
eren isçinin, askerlik öncesi süreye ait kıdem tazminatı hüküm altına alınmalıdır.
DAVA : Davacının icra takibine yapılan itirazın iptali ve icra inkar tazminatının ödetilmesi, karsı davacının ise, ihbar, kıdem tazminatı, fazla çalısma parası ve izin ücretinin ödetilmesi isteğiyle açtıkları davanın yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerle her iki davada
gerçeklesen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine iliskin hükmün süresi içinde temyizen incelenmesi taraflar avukatınca istenilmesi ve davalı avukatınca da durusma talep edilmesi üzerine, dosya incelenerek isin durusmaya tabi olduğu anlasılmıs ve
durusma için 11.06.2002 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmisti. Durusma günü yapılan tebligata rağmen taraflar adına kimse gelmediğinden, incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konusulup düşünüldü :
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların asağıdaki bentlerin kapsamı dısında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davalı-karsı davacı isçinin, 21.05.1995 tarihinde askerlik nedeniyle isyerinden ayrıldığı taraflar arasında tartısmasız durumdadır. Bu tarihte kendisine kıdem tazminatı da ödenmemistir. Askerlik bitiminde yeniden çalısmaya baslamıs ve bu hizmet iliskisi
02.03.2000 tarihinde kıdem tazminatına hak kazanamayacak sekilde sona ermistir. Davalı-karsı davacı, açmıs olduğu bu karsı dava ile askerlik öncesi dönem içinde kıdem tazminatı isteğinde bulunduğuna göre, 1995 yılından önceki çalısmaları için hak kazandığı kıdem
tazminatının reddine karar verilmesi hatalıdır. Askerlikten sonraki hizmet akdinin sona erme biçimi, önceki kıdem tazminatını almasına engel değildir.3- Davacı-karsı davalı vekilince, bilirkisi raporuna itiraz dilekçesinde, yıllık izin belgesi sunmustur. Mahkemece anılan belge değerlendirilmeden izin ücretine karar verilmesi hatalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, pesin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11.06.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.
Ayşegül
Site Yöneticisi

İleti Bahadır » 04 Kas 2009, 15:34

Benim mantığımı mahkeme de düşünmüş ama iyi ki yargıtay var. Çok gaddar gördüm kendimi yahu.. :evil:
Bahadır
Site Kurucusu

İş Hukuku

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir